Luostarielämä – asuminen ja luostariviikot

Luostarielämä – asuminen ja luostariviikot

Kutsuuko luostari sinua? Koe luostarielämä

Luostariviikko tai -viikonloppu on matalan kynnyksen tapa kokea, mikä luostarielämä ja osallistua. Ennalta ilmoitetun luostariviikon ajan luostari on avoinna rukoilijoille ja sinne voi tulla asumaan. Paikalla on yhteisön vastuuhenkilö, joka järjestää rukoushetket ja ruokailut yhteistyössä mukana olijoiden kanssa.

Luostariviikon aikana noudatetaan luostarin päiväohjelmaa, jota rytmittävät kolme päivittäistä rukoushetkeä Pyhän Kolminaisuuden kappelissa sekä oman valinnan mukaan hiljainen mietiskely, lukeminen, Raamatun tutkistelu, ulkoilu. Luostariviikon yhteydessä voi myös halutessaan tehdä kevyttä talkootyötä luostariyhteisön hyväksi.

Luostariyhteisön toiminta on nyt kehittynyt niin, että asukas- ja talkoolaistilanne mahdollistaa entistä paremmin rukouselämästä ja kilvoittelusta kiinnostuneiden vastaanottamisen luostariin. Enonkosken luostari on turvapaikka ja rauhan tyyssija ihmisille, jotka haluavat vaikkapa tilapäisestikin irtautua kiireisestä ja levottomasta elämästä, kuunnella hiljaisuutta ja nauttia puhtaasta luonnosta Savon sydänmailla.

Jos olet vuorotteluvapaalla tai muuten vain vapaalla ja tunnet tarvetta hengelliseen kilvoitteluun taikka vain ainoastaan lepoon hiljaisuudessa, olet tervetullut luostariin harjoittaman kristillistä meditaatiota.

Pidempiaikaisena luostarin asukkaana voi viipyä joitakin viikkoja, kuukauden, tai jopa joitakin kuukausia. Luostariyhteisön pitempiaikaiseksi asukkaaksi tuleminen on mahdollista. Yhteisö kutsuu pitempiaikaiset asukkaat luostariin sääntöjen mukaista menettelyä noudattaen. Luostariin asukkaaksi ottaminen on aina luostarin päätös. Asukkaana ja talkoolaisena luostarissa oleskelu on kuuliaisuustehtävä, jossa toimitaan luostarista toimintaa johtavan ”luostarivastaavan” johdon alaisena. Luostarivastaava päättää, kenellä on oikeus asua ja oleskella luostarissa.

Voit halutessasi keskittyä rukoukseen ja hengellisen elämän syventämiseen tai viedä eteenpäin omia hankkeitasi olivatpa ne opinnäytetöitä tai kirjallisia hankkeita. Luostariyhteisö tarjoaa erinomaiset puitteet keskittymiseen. Tällöin maksat majoitusmaksua, joka lyhyemmissä oleskeluissa määräytyy palveluhinnaston mukaan. Pidemmän oleskelun ollessa kyseessä, maksu riippuu siitä minkä tasoista palvelua odotat ja mitä luostarin pystyy kulloinkin tarjoamaan.

On myös mahdollista tiedustella paikkaa luostarista talkoolaisena, jolloin sovitaan talkoolaisen työvelvollisuuden puitteissa tiettyjen tehtävien hoitamisesta ja maksat talkoolaisen vuorokausimaksun. Talkoolaispaikkoja on luostarissa rajoitetusti.

Sivu päivitetty 3/2018