Luostariyhteisön toiminta

Ora et labora

Rukoile ja tee työtä. Enonkosken luterilainen luostariyhteisö toimii, jotta ihmisillä olisi elämässään tilaa hiljaisuudelle ja rukoukselle. Se tarjoaa mahdollisuuden vetäytyä hetkeksi arjen keskellä ja keskeltä.

Luostariyhteisön missio

Kristityn tulee vahvistua Jumalan ja toisten opetuslasten yhteydessä kilvoittelun ja rukouksen hengessä sekä löytää suunta elämälleen. Luostariyhteisö voi olla kilvoittelijoiden kumppanuusyhteisö, jossa jäseninä ovat Jeesuksen opetuslapseudessa elämistä opettelevat ja kaipaavat elämäntilanteesta ja maantieteellisestä sijainnista riippumatta.

Luostariyhteisö pitää ylllä näkyä Kristuksen sisäisestä tuntemisesta vastapainona opillisesti ja toiminnallisesti painottuneelle kristillisyydelle.

Luostariyhteisön tulee myös olla rukousyhteisö, joka palvelee koko kirkkoa ja sen seurakuntia rukoilemalla niiden puolesta ja vahvistamalla näkemystä seurakuntalaisten henkilökohtaisesta hengellisestä ohjauksesta ja hartauselämän tukemisesta. Luostariyhteisö luo ja esittää malleja rukouselämän rakentamiseksi luontevaksi osaksi nykyajan ihmisen arkea – myös niille, jotka eivät ole koskaan rukoilleet tai sanovat että eivät osaa rukoilla.

Yhtenä apuna rukouselämän vahvistamiseksi ovat Rukoushetket, joita julkaistaan yhteisön kotisivuilla ja Hetki-sovelluksena älypuhelimille. Niiden avulla on mahdollisuus hiljentyä paikkakunnasta riippumatta.

Yhteisö voi kutsua jäseniään erilaisiin palvelutehtäviin näiden omalla paikalla, Enonkosken luostarissa tai erityisen kutsumuksen perusteella luostariyhteisön asukkaan ja/tai vastuutalkoolaisena. Luostari paikkana kutsuu yhteisön jäseniä ja kutsun kuulleita kohtaamaan ja hiljentymään yhdessä rukoukseen.

Kokemus yhteisöstä

Kokemuksemme mukaan Enonkosken luostari on paikka, jonne tullaan Jumalan erityisestä kutsusta. Meitä kutsutaan sinne löytämään selvyyttä elämämme asioihin tai löytämään rauhaa. Yhteisön jäsenten kokemus on ollut, että Jumalan voima on luostarissa läsnä erityisellä tavalla. Useimmiten kokoonnumme pienessä piirissä, mutta uutena vieraana tullut sisar tai veli on jakanut jotain merkityksellistä tai ihmeellisellä tavalla vahvistanut yhteisöä. Olemme myös havainneet luostarin olevan paikka, jossa ihmisyytemme raadollisemmassa muodossa helposti nousee esiin. Siksi meidän täytyy rukouksessa koko ajan vahvistaa itseämme kilvoittelemaan, että oma itse, omat suunnitelmat ja tahtomiset, voisivat jäädä luostarissa taka-alalle ja muistaisimme hiljentyä kuuntelemaan Jumalan ääntä ja nöyrässä hengessä etsimään mahdollisuutta palvella ja auttaa lähimmäistämme.

 Luostariyhteisön jäseneksi?

Luostariyhteisön jäseneksi kutsutaan kaikki kristittyjä, jotka haluavat elää Jeesuksen opetuslapsina Jumalan armossa kasvaen, rukoillen ja palvellen. Luostariyhteisö voi tarjota oman elämän pyhiinvaeltajalle matkaseuraa ja yhdessä voimme vahvistua Kristuksessa ja Pyhän Hengen voimassa. Rohkaisemme kaikkia etsimään kutsumustaan ensisijaisesti oman arjen ympyröissä.

Enonkosken luostariyhteisö on luterilainen tunnustuksen pohjalta ekumeenisessa hengessä toimiva yhteisö. Luostariyhteisöön kuuluminen ei ole sidottu paikkaan, mutta luostariyhteisön jäsenet kohtaavat Enonkosken luostarissa Ihamaniemen entisellä kyläkoululla Enonkoskella. Luostariyhteisö perustettiin vuonna 1994, jonka jälkeen se on pikkuhiljaa kasvattanut toimintaansa. Enonkosken luostari toimii yhteisön keskuksena hiljaisuuden, levon ja rukouksen paikkana tarjoten ihmisille mahdollisuuden vetäytyä lyhyemmäksi tai pidemmäksi ajaksi hiljaisuuteen ja elämään samalla kristillistä yhteisöelämää.

Enonkosken luostariyhteisö  on itsenäinen, mutta se toimii Mikkelin hiippakunnan piispan alaisuudessa ja yhteistyössä Savonlinnan seurakunnan sekä siihen kuuluvan Enonkosken kappeliseurakunnan kanssa.