Ikonimaalaustyöpaja – ikonin reformaatio 2017

Ikonimaalaustyöpaja – ikonin reformaatio 2017

Luostarin ikonityöpajassa luodaan moderneja ikoneja

Contemporary Icon Workshop 2017 (in English)

Enonkosken luostariyhteisö kutsuu taiteilijoita työpajaan reformaation merkkivuoden 2017 merkeissä 24.7 – 3.8. 2017.

Ikonin reformaatio

Luterilainen ikoni tai ’nykyajan ikoni’ on Enonkosken luostari kaksivuotinen teemaprojekti, joka päättyy reformaation merkkivuoteen 2017. Martti Luther halusi palata teologiassa ja hengellisessä elämässä raikkaille alkulähteille ja tuli siten uudistaneeksi kirkkoa. Luther tunsi kirkon tuhatvuotisen perinnön läpikotaisin ja kunnioitti sitä suuresti. Luther kuitenkin uudisti rohkeasti monta asiaa – tärkeimpänä näistä kirkkomusiikki. Samoin kuin Luther aikanaan, tunnemme kutsumukseksi etsi elävän veden lähteitä ja Jumalan valkeutta. Samoin kuin Luther musiikin kautta, voimme me nyt ikonissa ilmaista hengellistä kaipuuta yhteyteen pyhän kolmiyhteisen Jumalan kanssa ja kokemusta Jumalan kohtaamisesta omassa elämässä.

Lutherin aikana kehitys johti kristityt eroon toisistaan. Meille kuuluu Jeesuksen kutsu että kaikki kristityt olisivat yhtä. Katolisen ja luterilaisen kirkon yhteisessä julistuksessa paavi Franciscus ja luterilaisen maailmanliiton presidentti piispa Munib Younan kutsuvat meitä olemaan luovuuteen, iloon ja toivoon. Kaikille on avoinna tie pyhän kolmiyhteisen Jumalan luo Kristuksen kautta. Hänen nimessään voimme rukoilla ja kuulla ja rakastaa toisiamme ja avautua Jumalan rakkauden voimalle. Kristuksessa viemme yhdessä koko ihmiskunnalle todistuksen Jumalan rajoittamattomasta rakkaudesta.

Moderni ikoni – hankkeen taustaa

Teemaprojektin käynnistyi vuonna 2016 Enonkosken luostarissa pidetyllä ”Luterilainen ikoni” työpajalla, jossa oli mukana puolalainen, skotlantilainen ja kolme suomalaista taiteilijaa. Taiteilijat ja heidän kollegansa Puolasta ja Ukrainasta kutsuttiin esittelemään teoksiaan ikoninäyttelyssä luostarissa sekä myyntinäyttelyissä lokakuussa Savonlinnassa ja helmi-maaliskuussa Kangasalla.

Työpajassa syntyneet ikonit edustavat erilaisia lähestymistapoja ja tekniikoita. Työt heijastavat paitsi tekijöidensä erilaisia rohkeita näkemyksiä. Osa töistä uudistaa ikonitaiteen konventioita, osa taasen on ikonitaiteesta inspiraationsa ammentavia taideteoksia.

Luostarin uusi kulkueristi (Anna Makać 2016). Kuvassa ikonityöpajan vetäjät Anna Makać ja Basia Mindewicz.

Projekti on saanut huomiota näyttelyjen kautta Suomessa ja herättänyt kiinnostusta ikonimaalauspiireissä myös kansainvälisestä. Erityisen arvokasta on mahdollisuus esitellä ulkomailla syntynyttä ilmaisuvoimaista taidesuuntaa Suomessa. Kiinnostuneiden yhdyssiteenä toimii ”Lutheran Icon” -facebook-ryhmä.

Vuoden 2017 työpajan teema

Vuonna 2017 työpajan teemana ovat kirkkovuosi-ikonit. Tavoitteena on luoda sarja ikoneja, jotka uudella tavalla luotaavat syvälle kirkkovuoden pyhien merkitykseen. Tekijät saavat vapauden tutkia kirkkovuoden pyhien merkitystä itselleen eri tasoilla ja ilmaista sitä ikonin keinoin. Ikonien toivotaan liittyvän luterilaisen kirkkovuoden teemoihin kuten esimerkiksi jouluun, loppiaiseen, Marian ilmestykseen, pääsiäiseen, palmusunnuntaihin, helluntaihin, kolminaisuuden päivään, mikkelinpäivään tai pyhäinpäivään. On suositeltavaa lähestyä aihetta erityisesti päivän raamatuntekstien kautta.

Osallistujat saavat työpajasta maalattavaksi yhden suuremman paneelin, jolle toteutetaan kirkkovuosi-ikoni. Luostari toivoo ajan mittaan toteuttavansa sarjan ikoneja, joita voidaan käyttää kirkkovuoden jaksojen tai pyhien mukaisesti Pyhän Kolminaisuuden kappelissa luostarissa.

Kirkkovuosi-ikonin lisäksi osallistujat saavat pienemmän ikonipaneelin, jolle maalattava aihe on vapaa. Aiheiden käsittely ja tyylikeinojen kehittely ovat työpajassa vapaita. Työpajaa alustetaan ”moderni ikoni”-seminaarilla ja keskustelulla, jossa käsitellään ikonitaiteen traditiota ja merkitystä nykyajalle ja spiritualiteetille.

Osallistuminen työpajaan

Työpajaan valitaan 10 taiteilijaa, joista neljä ulkomaisen osalta noudatetaan kutsumenettelyä. Näiden lisäksi kuusi taiteilijaa voidaan valita hakemusten perusteella.

Pääsyvaatimuksena on kokemus ikonimaalauksesta ja riittävät taiteelliset valmiudet. Hakijoita pyydetään huomioimaan, että työpajassa ei ole kurssimuotoista opetusta tekniikoista. Monet taiteilijat käyttävät sekatekniikoita, mutta akryylivärejä voidaan suositella käytettäväksi. Temperan tai sekatekniikoiden käyttäjiä pyydetään tuomaan omat tarvikkeensa mukanaan.

Työpajasta kiinnostuneet voivat lähettää hakemuksen, joka sisältää lyhyen CV:n, valikoidun portfolion sekä lyhyen kirjallisen esityksen ehdotetusta työstä ja kiinnostuksesta osallistua. Hakemus lähetetään 30.4. 2017 mennessä sähköpostilla tai postitse Enonkosken luostariin. Hakemuksesta tulee käydä ilmi, hakeeko osallistuja stipendiä luostarilta. Portfolio voidaan esittää myös lähettämällä nettilinkki kansioon, jossa esitetyt työt ovat nähtävänä.

Osallistujat valitsee luostarin hallituksen työvaliokunta asiatuntijapaneelin esityksestä. Työvaliokunta päättää myös osallistumismaksun stipendien myöntämisestä osallistujille. Valinta tehdään hakemusten perusteella toukokuun 2017 aikana.

Osalllistumismaksu

Osallistumismaksu sisältää täysihoidon työpajan ajalta, materiaalipaketin (2 ikonipanelia, akryyliväri- ja sivellinsetin) sekä majoituksen kahden hengen huoneessa. Osallistumismaksu on 550 euroa.

Suositellaan että osallistujat käyttävät ja/tai hakevat henkilökohtaista apuraha työpajaan osallistumista varten. Niille, joilla ei ole muuta rahoitusmahdollisuutta, Suomen evankelisluterilaisen luostarin tuki ry on varautunut hakemuksesta myöntämään stipendin joka kattaa työpajan osallistumismaksun. Stipendin saaja luovuttaa yhden kirkkovuosi-ikonin luostarin omistukseen.

Osallistujille tarjotaan mahdollisuus tuoda ikonejaan näyttelyihin 2017-2018.

Yhteistyöverkosto

Ikonipajan järjestämisessä yhteistyössä toimivat taiteilijat ja järjestöt Suomessa ja ulkomailla. Puolasta Międzynarodowe Warsztaty Ikonopisów w Nowicy  = International Iconography Workshop in Nowica.  Työpajan vetäjinä toimivat puolalainen ikonitaiteilija ja restauraattori sekä taiteen maisteri Anna Makać,  sekä skotlantilais-puolalainen taiteilja ja ikonimaalauksen opettaja Basia Mindewicz (Edinburgh School of Icon Painting). Myös ukrainalaisia taiteilijoita osallistuu työskentelyyn. Työpajan järjestämistä tukevat Kirkkohallitus ja Paavali Juustenin Säätiö. Työpajan ja näyttelyjen järjestämisen tueksi haetaan joukkorahoitusta Mesenaatti.me -joukkorahoituskampanjalla.

Työpajan ohjelma

Työpajaan kuuluu johdantoseminaari ”Ikonin reformaatio”, työpajapäivät sekä loppunäyttely ja palauteseminaari luostarissa. Työpajan aikana ikonimaalareilla on mahdollisuus osallistua luostarin hengelliseen elämään päivittäisten rukouspalvelusten muodossa.

Alustava päiväohjelma

08:00 Aamiainen. Rukouspalvelus Pyhän Kolminaisuuden kappelissa.

09:00-17:00 Taiteellista työskentelyä (kahvi- ja luonastauko oman aikataulun mukaan)

17:00 Päivällinen

18:00 Rukouspalvelus Pyhän Kolminaisuuden kappelissa.

20:00 Iltatee

Työpajan aikana tarkemmin sovittavana aikana järjestetään omakustanteinen ekskursio Lintulan ortodoksiseen luostariin Heinävedelle. Haluttaessa voidaan käydä katsomassa Kerimäen kirkkoa, joka on maailman suurin puukirkko. Sunnuntaina vietetään messua luostarin Pyhän Kolminaisuuden kappelissa.

Tarkempi ohjelma ja ohjeet valmistautumiseen ja toimintaa luostarissa lähetetään valituille osallistujille kesäkuussa.

Lisätietoja antavat:

Ari Luomajoki (ari.luomajoki@evl.fi)
Pellervo Kokkonen (puheenjohtaja@luostariyhteiso.fi)

Hakemukset osoitteeseen luostariyhteiso@luostariyhteiso.fi