Raamattumietiskely

Raamattumietiskely

Yksi tapa löytää Raamatusta, tuttua tutummistakin kohdista, uutta ammennettavaa on lukea Raamattua entistä rukouksellisemmin. Käyttää vähemmän erittelevää, loogista älyä ja enemmän kykyämme kohdata elävä Jumala ikäänkuin Raamatun tekstin läpi. Tällaiseen raamatunlukutapaan viitataan läntisessä kristillisessä kirjallisuudessa usein nimellä Lectio Divina.

Valitse ensin lyhyt Raamatun kohta, esimerkiksi jonkin raamatunlukuoppaan avulla. Tai voit alkaa lukea vaikkapa yhtä evankeliumeista pienissä pätkissä.

Asetu sitten rauhalliseen rukouspaikkaasi, hengittele hetki ja seuraa näitä ohjeita:

Viivy Jumalan läsnäolossa.

Pyydä, että ajatuksesi ja koko olemuksesi saavat suuntautua Häneen.

Lue Sana useaan kertaan.

Kertomustekstissä: Astu itse näyttämölle mielikuvien ja aistien avulla. Mieti, millainen on se maisema, jossa kertomus tapahtuu. Mitä näet, mitä kuulet, mitä haistat? Mikä vuorokaudenaika on ja millainen sää? Keitä ihmisiä näet ympärilläsi? Kuka itse olet ihmisten joukossa? Jos mahdollista, keskustele tekstin henkilöiden kanssa, erityisesti Jeesuksen kanssa.

Muussa tekstissä: Ole rauhassa sen kohdan, lauseen tai sanan kanssa, joka nyt pysäyttää ja kutsuu.

Mitä Jumala tässä puhuu?

Mihin hän sinua kutsuu?

Mikä sinua erityisesti koskettaa?

Päätä rukoushetkesi tietoisesti, esimerkiksi Isä meidän -rukoukseen.

Rukoushetkesi jälkeen varaa vielä pieni hetki. Pohdi, mitä rukouksessasi tapahtui. Nousiko esiin jokin mielikuva, tunne tai sana? Kirjoita ne muistiin itsellesi.

Saat ajatella, että Jumala puhuu sinulle suoraan, Sanansa välityksellä. Ehkä sellaisen kohdan välityksellä, joka herättää sinussa tunteita: iloa tai ärtymystä tms. Tai jonkin muiston tai oivalluksen kautta. Ja vaikka rukoushetkesi jälkeen tuntuisi, että mitään ei tapahtunut, ole levollinen – voi olla että jotain tapahtui sinussa syvällä tasolla ja kantaa hedelmää vasta myöhemmin.

Rukous ei koskaan ole suorittamista. Se on olemista Rakastetun, Jumalan, lähellä, tuntui miltä tuntui.

19.9.2022