Uutisia

Luostariyhteisö kutsuu yhteyteen

Luostariyhteisö kutsuu yhteyteen

Luostariyhteisö kutsuu rukouksen hiljaisuuteen, lepäämään, palvelemaan, yhteyteen toisten kanssa… …voit vetäytyä hiljaisuuteen tai osallistua tilanteen ja tarpeidesi mukaan.

Luostariyhteisössä tapahtuu vuonna 2019

Vuosi 2019 on yhteisöllemme juhlavuosi: kevättalvella tulee täyteen 25 vuotta toimintaa Ihamaniemen ihanassa puutalossa, kauniin luonnon keskellä. Noihin vuosiin on mahtunut paljon! Se on kiitoksen aihe. Tervetuloa mukaan kiitosaiheiseen messuun sunnuntaina 31.3. klo 13 luostarin kappeliin!

Samana iltapäivänä on tukiyhdistyksen vuosikokous, tervetuloa mukaan (vanhat ja uudet!) jäsenet, pohtimaan yhteisön tulevien vuosien painotuksia.

Tässä vielä välähdyksiä muusta tulevasta. Tapahtumista löytyy tarkempia tietoja kotisivuilta kohdasta Kalenteri. Tiedot täsmentyvät pitkin kevättä ja tulevissa Uutiskirjeissäkin kerromme kaikesta lisää.

Hiljaisuuden päivä ”Paastoon laskeutuessa”  la 9.3. klo 11-17

Hiljaisuuden päivä luostarin rauhassa tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä hetkeksi, hengähtää arjen keskellä ja kuulostella omaa sisintään. Juuri alkanut paastonaika kutsuu valmistautumaan suureen pääsiäisen juhlaan.

Keskustelemme paaston merkityksestä ja vietämme aikaa hiljaisuudessa. Syömme yksinkertaisen lounaan sekä vietämme rukoushetken ja messun luostarin kappelissa. Ympäröivä kevättalven luonto auttaa hiljentymään ja rauhoittamaan elämän tahtia. Mukana luostarin pappi, ekoteologi Pauliina Kainulainen.

”Äänellä itku ja hiljainen rukous”
Paastonajan vetäytymisviikonloppu pe-su 22.-24.3.

Muinainen karjalainen äänellä itkun perinne elää tämänkin päivän Suomessa, tämän ajan muodoin. Tervetuloa tutustumaan tähän hoitavaan perinteeseen luostariyhteisön rukouksellisessa ilmapiirissä. Viikonlopun aikana kuullaan alustuksia itkuvirsiperinteestä ja tehdään pienimuotoisia harjoitteita. Kyselemme, miten vanha perinne voi auttaa oman surun kohtaamisessa ja elämän eheytymisessä. Luostarin kappelissa vietetään paastonajan hiljaisia rukoushetkiä ja jumalanpalveluksia.

Ohjelmasta vastaavat itkuvirsien asiantuntija Jaana Luomajoki ja luostarin pappi Pauliina Kainulainen.

Mitä kristillinen hengellisyys voi antaa keskellä ekologista kriisiä?
Ekumeeninen hiljaisuuden ja pohdinnan viikonloppu Enonkosken luostariyhteisössä pe-su 26.-28.4.

Elämme keskellä vakavaa ekologista kriisiä. Monet kärsivät ympäristöahdistuksesta. Kristilliset kirkot voivat tuoda toivon sanomaa – mutta mihin toivo perustuu? Mitä annettavaa kristillisellä hengellisyydellä ja kristittyjen yhteisöillä on tässä ajassa?

Viikonlopun aikana on tarkoitus varata aikaa monipuolisille aivoriihille siitä, mikä voi olla kirkkojen ominta antia ekologisen tasapainon tavoittelussa. Kuulemme pieniä alustuksia eri kirkkokuntien näkökulmista ja pohdimme millaisia uusia ulottuvuuksia voidaan tuoda kirkkojen ympäristötyöhön. Päivien mittaan vietämme rukoushetkiä luonnossa ja luostariyhteisön kappelissa, kuulostelemme aikamme vakavia haasteita myös Raamatun ja hiljaisen rukouksen perinteen äärellä.

Hyvin yksinkertainen retriitti nuorille aikuisille la-su 25.-26.5.

 Millaista on uppoutua hiljaisuuteen, yhdessä muiden kanssa, luostarin erityisessä ilmapiirissä? Tule kokeilemaan! Pikkuretriitti alkaa lauantaina aamupäivällä ja päättyy sunnuntaina puolenpäivän messuun. Siinä välissä laitellaan yhdessä yksinkertaisia aterioita sekä keskustellaan kristillisen uskon merkityksestä keskellä tätä aikaa ja hiljaisen rukouksen avaamista näköaloista. Välillä vietetään aikaa hiljaisuudessa, keskustelematta.

Retriitti on tarkoitettu ennen kaikkea alle 35-vuotiaille. Mukana luostarin pappi Pauliina ja kesäkanttori Kasper. Tervetuloa vaihtamaan ajatuksia rehellisesti ja kyselevällä mielin, tervetuloa irrottautumaan infotulvasta ihanaan hiljaisuuteen!

Ennakkotietona, varaa kalenteriin:  Helluntaiaaton runon, luonnon ja Hengen päivä la 8.6.

Koko päivän tapahtumassa juhlistetaan helluntaita, Hengen juhlaa. Tarjolla on työpajoja mm. runoudesta, kanteleensoitosta ja yrttien käytöstä. Ulkoilmaihmisille mahdollisuus kiertää luostarin rukouspolkua tai uudistettua Mukurakuusen luontopolkua. Päivän päätteeksi vietämme runomessua, jossa mukana piispa emerita Irja Askola.

Lisäksi kesällä 2019 on tarjolla kirjoittajakursseja, 13.-16.6. teemana ovat Luova kirjoittaminen ja linnut. 22.-28.7. näkökulmana on päiväkirja ikivanhana menetelmänä hahmottaa ajatuksiaan. Molemmilla kursseilla opettajana on kirjailija, kirjallisuusterapiaohjaaja Heli Hulmi.

Tervetuloa myös talkoolaiseksi tai muuten vaan vetäytymään luostarin rauhaan! Lisätietoja luostaripappi Pauliina Kainulaiselta: pauliina@luostariyhteiso.fi tai 040- 834 1088.

Luostariyhteiso.fi © 2019