Uutisia

Mitä Jeesus opetti meille vertauksillaan?

Mitä Jeesus opetti meille vertauksillaan?

”Minä avaan suuni ja puhun vertauksin, tuon julki sen, mikä on ollut salattua maailman luomisesta saakka.” Matt 13:35.

Raamattuviikonloppu 1.-3.5. Enonkosken luostarissa.

Jeesus aina etsii meitä ja haluaa pelastaa meidät jokaisen erikseen. Yksi lammas (sinä) 99:stä on tärkeä. (Luuk 15:3-5). Mitä tahansa elämässämme tapahtuu , Jeesus etsii meitä. Kun kadonnut löytyy, syntyy iloinen juhla (Luuk 15:23).

Me olemme käsittämättömän arvokkaita, kuin arvokas hopearaha (Luuk 15:8-10). Jeesus tuli puhumaan radikaalisti ihmisen arvosta, lapset mukaan lukien. Taivaallinen isä ei tahdo että yksikään vähäisistäkään joutuu hukkaan (Matt 18:14). Rikkaviljakin saa kasvaa etteikään yksikään vehnänjyvä joudu hukkaan (Matt 13:30).

Me olemme niin arvokkaita, että Hyvä Paimen on valmis antamaan henkensä meidän lampaidensa puolesta (Joh 10:11, 15).

Jeesus opetti taivasten valtakunnan salaisuuksia, tähdentäen että valtakunta on läsnä tässä ja nyt. Taivasten valtakunta, jota Jeesus opetti on toisenlainen. Sen valtakunnan ilmapiiri ja periaatteet ovat aivan toisenlaiset.

Taivasten valtakunta on salainen: Ihmiset eivät tiedä mikä kylvö menestyy (Matt 13:3-9). Valtakunta on läsnä tässä maailmassa, mutta se kasvaa yhdessä rikkaviljan kanssa.  Jumalan valtakunta on siellä missä Jeesukseen uskotaan.

Miksi pahuus on maailmassa, rikkavilja ja hyvä vilja saavat kasvaa rinnakkain.  Jumalan valtakunta taistelee ja kärsii tappioita: vihollinen tulee kylvämään rikkaviljaa, mutta Jumalan valtakunnan kasvu on salattu. Vehnä kasvaa tuottaa runsasta satoa rikkaruohojen seassa.

Jumalan valtakunta ja ylösnoussut Jeesus ovat erottamattomat. Vertaukset puhuvat Jumalan valtakunnasta ja Jeesuksesta erottamattomana siitä.  Jumala on siirtänyt meidät Pojan valtakuntaan, olemme jos osallisia Kristuksen ikuisesta valtakunnasta. Saamme täyden palkan viinitarhan työntekijöinä (Matt 20). Meidät on kutsuttu elämään rohkeasti sellaista elämää, jossa menestymme, mutta toisaalta uskallamme kohdata vaikeudet ja ristiriidat. (Palvelijoille uskotut rahat Matt 25).

Vertauksissa on myös tuomio: Jeesus tulee tuomarina, kun ajat ovat täyttyneet. Kansat ja ihmiset ovat kukin vastuussa. Paimen erottaa lampaat ja vuohet toisistaan – hänen eteensä tuodaan kaikki kansat. Kuninkas kutsuu siunatut. Jeesus kulkee näkymättömänä kuninkaan näkymättömässä valtakunnassaan ja kysyy olemmeko palvelleet (Matt. 25:34-46). Jumalan valtakunta ei ole taistelua opista vaan Jeesus kysyy, miten Jumalan valtakunta on saanut muuttaa ihmisiä, jotka ovat saaneet kokea rakkautta. Rakkautta vastaan ottaneista syntyy rakkauden tekoja.

Osallistujien yhteenvetoa:

”Jeesuksen viesti oli hyvin radikaali ja ajassa kiinni. Jeesus halusi viestillään että mielenmuutoksemme kautta toimintamme ja maailma muuttuisi. Jeesus todella halusi ravistella meitä eikä epäröinyt paljastaa puutoksia.”

”Jeesuksen vertauksista, jotka ovat tuttuakin tutumpia, löytyy uusia näkökulmia kun niiden ääreen hiljennytään. On niin paljon, minkä olemme lukiessamme ohittaneet.”

”Vertaukset paljastavat armotta meidän puutteemme ja syntisyytemme ja ohjaavat meitä Hyvän Paimenen luo.”

”Tuhlaajapoika-vertaus opettaa että Jumala ei halua meidän kituuttavan elämässämme vaan että Isän rakkaus kantaa meitä. Jumala kutsuu meitä epäonnistuneina valtakuntaansa iloiseen juhlaan.”

”Vertaukset kertovat myös että meillä on myös oma arvokas tehtävämme Jumalan valtakunnassa. Jumalan valtakunta ei tule todeksi ilman, että me hoidamme tehtävämme.”

 

Raamattuopettajana Marja Heimala-Pelkonen – Helsingin Raamattukoulu.

 

Luostariyhteiso.fi © 2019