Uutisia

Luostariyhteisöä tukemaan jäsenyyden kautta

Hyvä Enonkosken luostariyhteisön ystävä!

Viime viikkoina olemme saaneet nauttia syksyn värirunsaudesta. Nyt luonto on laskeutumassa vähitellen talvilevolle. Myös Enonkosken luostari on hiljentynyt kesäkauden jälkeen talvijaksolle. Kerron tässä kuulumisia haastavan mutta myös toiminnallisesti rikkaan kesäkauden jälkeen.

Vuosi alussa loppiaisena 6.1. pidettiin Pauliina Kainulaisen läksiäiset retriittipapin jakson päättyessä ja luostarissa vastuuta pitkään kantaneiden vapaaehtoisten muistaminen. Tämän jälkeen koronatilanne käytännössä sulki toiminnan jopa niin, että vuosikokous jouduttiin pitämään Etelä-Savon rajoitusten takia Pohjois-Karjalan puolella, Heinävedellä, jossa meitä oli pieni joukko koolla Marian ilmestyspäivänä 21.3.

Huhtikuun alussa luostariin muutti asumaan kesäkaudeksi helsinkiläinen Maarit Kukkavaara, joka palkattiin emännän ja koordinaattorin tehtäviin. Hän toimi kesäkaudella retriittiemäntänä, ryhmien vastaanottajana, huolehti talkoolaisista, piti kesäkahviota ja huolehti monista muista tehtävistä. Hänen ohellaan luostarissa oli heinäkuun ajan kesäteologina Laura Siponmaa, luostarikaupasta huolehti Tytti Wasenius ja Hannu Sanio talonmiehen tehtävistä. Lisäksi vaihtuvat talkoolaiset, hallituksen jäsenet ja vapaaehtoiset hoitivat tehtäviä mahdollisuuksien mukaan.

Kiinnostus luostaria kohtaan oli kasvussa. Yhteydenottoja tuli ulkomaita myöten ja sekä lyhyt- että pidempiaikaisia majoittujia oli kesäaikana. Sekä luostarikauppa että majoitusvaraus siirtyivät verkkopalveluiksi. Kesäkaudella, joka jatkui elokuun loppuun, järjestettiin viisi retriittiä sekä ylläpidettiin hetkipalveluksia.

Kaikkia näitä hyviä kasvun merkkejä varjosti nopeasti vaikeutunut taloustilanne. Kolmen vuoden säännöllisen rahoituksen päätyttyä luostarin hallitus laski talouden kestävän tarkalla taloudenpidolla muutavan vuoden eteenpäin, mutta huhtikuusta alkaen alkoi useiden kalliiden remonttien sarja, joissa jouduttiin uusimaan alakerran wc:t, osa käsityöluokkaa, laajalta alalta pohjarakenteita sekä myöhemmin yläkerran viemäristöt sekä tekemään muita kiinteistön kannalta välttämättömiä hankintoja. Kaikki tämä yhdessä johti siihen, että kesän alkuun mennessä luostarin hallitus ryhtyi kiireellisiin toimiin luostarin talouden tasapainottamiseksi. Palkattu henkilöstö irtisanottiin elokuun alkupuolella ja erilaisten yhteistahojen kanssa ryhdyttiin etsimään rahoitusvaihtoehtoja sekä pohtimaan yhdessä Mikkelin tuomiokapitulin kanssa tulevaisuusstrategiaa.

Luostariyhteisön suunta on kohti koko kirkkoa palvelevaa rukouksen ja hiljentymisen yhteisöä ja tämän syksyn aikana on ollut myös muotoutumassa uudenlainen luostarielämän yhteisö, joka toteutuessaan palvelisi myös Enonkosken lähtökohtia ja päämääriä.

Tätä kirjoittaessani olemme päässeet pahimman yli, mutta työtä on yhdessä tehtävä meille rakkaan paikan ja yhteisön hyväksi. Jo tässä vaiheessa kiitän erityisesti Savonlinnan, Keski-Lahden, Orimattilan, Suonenjoen, Juvan ja Enon seurakuntia, Mikkelin tuomiokapitulia ja kaikkia yksityisiä tukijoita ja ystäviä vastaantulosta. Kiitän lämpimästi niitä kirkkomme piispoja, jotka ovat vieneet asiaamme eteenpäin. Verkkokauppa on järjestetty uudelta pohjalta ja etsimme kestävää taloudellista pohjaa tulevaisuutta silmällä pitäen.

Tämän kirjeen mukana on yhdistyksen jäsenmaksutiedot ensi vuodelle. Sen kautta voit omalta osaltasi olla tukemassa luostariyhteisön taloudellisia edellytyksiä. Jäsenmaksu maksetaan luostarin pankkitilille. Lisätietoihin jäsenen nimi, kiitos. Jäsenmaksujen eräpäivä on 31.10.2021.

Tulevaisuus on omien voimien varassa aina epävarmaa ja hämärän peitossa. Me tarvitsemme hyvän Jumalan johdatusta, joka antaa meille tulevaisuuden ja toivon.

Sinun matkallesi lainaus syyssiunauksesta (Rukousten kirja):

Olkoon Kristus kanssasi syystuulen piiskatessa kasvojasi.
Antakoon hän luottamuksen ja toivon pimeneviin syysiltoihisi.
Suokoon hän sinulle aikaa kerätä voimia tulevaa varten…

Jari Uimonen,
Suomen ev.lut. luostarin tuki ry:n puheenjohtaja

Luostariyhteiso.fi © 2019