Rukoushetki Arkisto

Vuoropuhelussa Jumalan kanssa, osa 1

Aloitus

Raamatun ytimessä on dialogi Jumalan ja ihmisen välillä. Jumala on luonut ihmisen vuoropuheluun kanssaan. Oleellisena osana tähän vuoropuheluun kuuluu kiitollisuus Jumalaa kohtaan.

Raamatunteksti

Herra, meidän Jumalamme, kuinka suuri onkaan sinun nimesi maan päällä! Se julistaa sinun taivaallista kirkkauttasi. Lasten ja imeväisten huudot todistavat sinun voimastasi. (Ps 8:2-3)

Kuva

Kuva: Ari Luomajoki. Ehtoollisastia, Italia

Kuva: Ari Luomajoki. Ehtoollisastia, Italia


Ajatuksia

Antropologia on oppi ihmisestä. Vanhan testamentin tutkimuksessa käsitellään toistuvasti Vanhan testamentin avaamia antropologisia näköaloja eli sitä, kuinka ihminen ja hänen tehtävänsä Jumalan luomassa maailmassa ymmärretään. Psalmi 8 korostaa kahta keskeistä antropologista seikkaa. Ensinnäkin ihmisen tehtäviin kuuluu Jumalan ylistäminen. Tämä teema kulkee kuin punaisena lankana läpi koko Psalmien kirjan, ja erityisen keskeinen se on psalmissa 8. Jopa imeväisikäisten huudot ovat osoitus Jumalan valtasuuruudesta.

Rukous

Opeta minua pysähtymään, Herra, tarttumaan tuokioonkin, katselemaan, ihmettelemään, mitä kaikkea minulle lahjoitat. Näytä päivien kirkkaus ja hetkien kimmellys, näytä kaikessa valon hohde, sillä sinä olet ikuinen valo, jota elämä hehkuen heijastaa ajasta uuteen aikaan. Aamen.

Marjaana Kanerva: Aika virtaa – Sana kantaa (2007)

 Kirjoittaja: Marko Marttila

Luostariyhteiso.fi © 2019