Vastuullisuus

Vastuullisuus

Jumalan työtovereina viljelemään ja varjelemaan

Jumala on kutsunut ihmisen viljelemään ja varjelemaan luontoa. Kristityt voivat olla valona ja suolana maailmassa myös suojellen koko maailmaa ja luomakuntaa. Luostariyhteisö rukoilee koko maailman ja maailman johtajien puolesta, että ympäristökatastrofi vältettäisiin ja ihmiset rakastaisivat luontoa ja yksinkertaista elämäntapaa ahneuden ja omaneduntavoittelun sijaan.

Toimimme paikallisesti

Hankinnat tehdään paikallisista yrityksistä silloin kun se on mahdollista. Luostariyhteisö käyttää paikallisia työntekijöitä tukipalvelutehtävissä ja paikallisyhteisö osallistuu toimintaan. Enonkosken luostarissa ovet ovat avoimet kylän tapahtumille ja paikallisen seurakunnan toiminnalle. Yhteistyö paikallisten tukijoiden ja ystävien kanssa on toiminnan perusedellytys. Luostariyhteisö on osallistunut aktiivisesti paikallisiin kehittämishankkeisiin ja tekee yhteistyötä Enonkosken kunnan ja Enonkosken kappeliseurakunnan sekä paikallisten yhdistysten kanssa.

Vaalimme paikallista perintöä

Luostariyhteisö toimii vanhalla kyläkoululla ja liittyy sitä kautta sukupolvien ketjuun. Koululla on rukoiltu  ja luettu raamattua yli sadan vuoden ajan. Yhdessä kyläläisten ja enonkoskelaisten kanssa luostari ylläpitää vanhaa luterilaisten perintöä ja hengellisyyttä tuoden siihen myös uusia näkökulmia. Luostaripuodissa on myynnissä paikallisia käsitöitä ja yhteistyössä paikallisten ihmisten kanssa vaalitaan perinteitä ja ylläpidetään Ihamaniemen koulun perintöä mm. pitämällä esillä valokuvanäyttelyä luostarin rakennuksen toimimisesta kouluna.

Huomioimme esteettömyyden

Vanhaa taloa ei voi rakentaa esteettömäksi (ainakaan käytettävissä olevilla resursseilla). Tämä valitettavasti sulkee liikuntarajoitteisilta mahdollisuuden yöpyä luostarissa. Päivävierailu luostarissa onnistuu pyörätuolia tai rollaattoria käyttäville. Esteettömiä tiloja ovat alakerran tilat: Aula, valkoinen sali, ruokasali, kappeli ja käsityöpuoti. Kovin isokokoisella pyörätuolilla sisäänpääsy voi kuitenkin tuottaa vaikeuksia.

Toimimme ympäristöystävällisesti

Henkilökunta on opastettu ja perehdytetty paikallisiin oloihin ja toiminnan turvallisuuteen.

Luostari ja käyttövesi lämpiää maalämmöllä. Vesi tulee omasta kaivosta ja puhdistetaan omassa puhdistamossa. Seuraamme sähkönkulutusta ja laskemme lämpötilaa silloin kun toimintaa ei ole. Kosteusvaurioiden estämiseksi vanhassa talossa huonelämpötilaa ei voi kovin paljon laskea, mutta tyhjillään olevista huoneista lämpötilaa lasketaan toimintaohjeistuksen ja -suunnitelman mukaisesti. Koska vesi tulee omasta kaivosta, sitä on käytettävä kohtuullisesti että se riittää kaikille vieraille.

Luostarissa käytetään kierrätystuotteita ja se on sisustettu kierrätetyillä huonekaluilla. Emme osta uusia tuotteita jos se ei ole välttämätöntä. Tarpeeton tavara myydään luostaripuodissa kirpputorilla tai toimitetaan kierrätyskeskukseen. Hävitettävä materiaali kierrätetään asianmukaisesti. Jätteen lajitellaan ja henkilökunta on ohjeistettu jätteiden käsittelystä ympäristöystävällisellä tavalla.

Ruokailuissa käytetään paikallisia ja/luomutuotteita saatavuuden mukaan. Ruokahävikkiä pyritään välttämään. Ruoka on kasvispainotteista ja kevyttä ruokaa. Yksinkertaisuus ja säästäväisyys on ohjenuorana ruokatarjoiluissa. Keittiössä käytetään oman puutarhan ja luonnosta kerättyjä tuotteita: villiyrttejä, marjoja ja vihanneksia.

Vaikka julkisia kulkuneuvoja käyttäen luostariin ei pääse, kannustamme vierailijoita käyttämään ympäristöystävällisiä liikkumismuotoja ja liikkumaan luonnossa. Luostarista saa kartan Ihamaniemen luontopolusta. Rannassa on soutuvene. Kerromme kotisivuillamme luostarin lähellä sijaitsevista luontokohteista kuten Koloveden kansallispuistosta.

Edistämme vastuullista toimintaa

Ohjeistamme henkilökuntaa toimimaan luostarin vastuullisuuslinjausten mukaisesti. Useimmat vieraamme ovat vahvasti sitoutuneet vastuullisuuteen ja kokevat sen kutsumuksekseen. Luostariyhteisön jäsenet kirjoittavat vastuullisuudesta ja ympäristökysymyksistä. Luostaripuodin kautta myydään mm. ekoteologiaa käsittelevää kirjallisuutta, jossa kerrotaan kristittyjen suhteesta ympäristöön ja tarpeista tarkistaa ympäristösuhdettamme. Tarjoamme tiloja myös ympäristöä ja paikallisyhteisön turvallisuutta käsitteleviin tilaisuuksiin. Kehitämme ja arvioimme toimintaamme ”Saimaan seudun vastuullisena yrityksenä” .