Hyvä tietää

Ajo-ohje ja liikenneyhteydet

Vaikka Ihamaniemi on ”syrjässä”, on se yllättävän keskellä Itä-Suomea, joten suuremmista kaupungeistakaan ei lopulta ole pitkä matka luostariin.

Etelästä tulevien kannattaa ajaa tietä 471 Enonkosken kautta (saapuminen Savonlinnan suunnasta). Pohjoisesta tulevien kannattaa ajaa joka Heinäveden tai Rantasalmen-Savonlinnan kautta. Lyhyemmät reitit pohjoisesta päin ovat päällystämättömiä maanteitä.

Saapuminen Savonlinnan suunnasta (ja pääkaupunkiseudulta)

Aja Punkaharjun suuntaan ja käänny kohti Enonkoskea (tie 471). Saavuttuasi Enonkosken kirkolle jatka Enonkosken kylän läpi Hanhivirran lossille. Lossin jälkeen aja noin 1 km ja käänny vasemmalle Ihamaniementielle. Ajettuasi Ihamaniementietä noin 8,5km käänny vasemmalle luostariyhteisöön. Kokonaismatka Savonlinnasta on noin 50 km.

Pääkaupunkiseudulta saapuville nopein reitti on Savonlinnan kautta. Valtatie 5 Juvalle, josta valtatie 14 Savonlinnaan, jonka jälkeen yllä olevan ohjeen mukaisesti. Kokonaismatka Helsingistä on n. 380 km.

Saapuminen Joensuun suunnasta

Aja Liperin/Heinäveden suuntaan (tie 476) ja käänny Pölläkän risteyksestä vasemmalle kohti Enonkoskea. Ajettuasi Pölläkäntietä (tie 471) noin 23km käänny oikealle Ihamaniementielle. Ajettuasi Ihamaniementietä noin 8,5 km käänny vasemmalle luostariyhteisöön. Kokonaismatka Joensuusta on noin 100km.

Saapuminen Heinäveden suunnasta

Aja Heinävedeltä Joensuun suuntaan (tie 476) ja käänny Pölläkän risteyksestä oikealle kohti Enonkoskea. Ajettuasi Pölläkäntietä (tie 471) noin 23km, käänny oikealle Ihamaniementielle. Ajettuasi Ihamaniementietä noin 8,5 km käänny vasemmalle luostariyhteisöön. Kokonaismatka Heinävedeltä on noin 51 km.

Julkinen liikenne ja järjestetyt kyydit

Illaksi luostariin pääsee sopivasti 13 maissa Helsingistä tai Joensuusta 15 maissa lähtevällä junalla Savonlinnan Pääskylahden asemalle, josta voidaan järjestää kuljetus luostariin. Poispäin junat lähtevät Pääskylahdesta kello kolmen ja kuuden aikoihin illalla. Lähtö luostarista tuntia ennen. Kuljetuksia voi tiedustella luostarista ilmoittautumisen yhteydessä.

Perille Enonkosken luostariin Ihamaniemelle ei ole julkisia liikenneyhteyksiä. Savonlinnasta on Enonkoskelle päivittäin kolme linja-autovuoroa. Enonkoskelta luostariin on 19,3 kilometriä. Myös noutoa Enonkoskelta voi tiedustella.

VR:n aikataulut ja liput
Linja-autoaikataulut ja liput: Matkahuolto, tai liput edullisesti Savonlinjan lippukaupasta.

Aukiolo

Olet tervetullut oleskelemaan luostarissa vierailijana tai pitempiaikaisena asukkaana. Mikäli haluat majoittua, kysy luostarin majoitustilanteesta sähköpostitse tai puhelimitse. Jos liikut luostarin läheisyydessä, poikkea kylään. Ohjelmallisemmasta luostarivierailusta tai ryhmävierailusta tulee sopia ottamalla yhteys luostariyhteisöön hyvissä ajoin etukäteen.

Osa tapahtumakalenterissa ilmoitetuista tapahtumista, kuten retriitit, on luonteeltaan sellaisia, että luostari ei ole niiden aikana avoinna vierailijoille. Luostarin ollessa suljettuna, vierailijat ovat tervetulleita tutustumaan pihalla olevaan rukouspolkuun.

Huoneiden varustelu

Huoneiden sisustus on hyvin yksinkertainen, mutta huoneet ovat siistejä ja viihtyisiä omalla tavallaan. Huoneiden varustukseen kuuluvat: vuode (patja, peitto, tyyny), tuoli, kirjoituspöytä, naulakko, vaatekomero, lukulamppu. Käytävän komeroista on mahdollista ottaa käyttöön lisälämmitin tarpeen mukaan.

Luostarisäännöt

Kaikkien toivotaan noudattavan hiljaisuutta ja olevan huomaavaisia niitä kohtaan, jotka ovat luostarissa etsimässä sitä. Pukeutumista koskevia sääntöjä ei ole, mutta erityisen huomiota herättävä pukeutuminen ja/tai käyttäytyminen ei sovi luostarin henkeen. Ethän tule ranta-asussa. Toisia häiritsevään käyttäytymiseen ja toimintaan puututaan tarvittaessa järjestyssääntöjen perusteella. Luostarissa voi asua miehiä, naisia ja pariskuntia. Majoitustilat on jaettu karkeasti miesten puoleen ja naisten puoleen. Pariskunnille pyritään antamaan oma huone.

Luostarin avustaminen

Luostarin tulot koostuvat toiminnan osallistumismaksuista, seurakuntien kolehtien tuloista, kirkkohallituksen vuotuisesta avustuksesta sekä jäsenavustuksista tukiyhdistykselle. Jäsenten avustukset ovat usein ratkaisevassa asemassa, että taloudellinen yhtälö saadaan toimimaan. Liity siis tukiyhdistyksen jäseneksi. Rahaliikenne luostarille ohjataan tilille FI70 5650 1840 0193 84.

Lääkkeet ja terveydenhoito

Koska apteekki ei ole aivan lähellä ja määräykset estävät lääkekaapin ylläpitämisen yleiseen käyttöön, on suositeltavaa ennakoida lääkkeiden tarve ja varata tarvitsemiaan lääkkeitä mukaan jonkin verran yli välittömän tarpeen. Lähin apteekki on Enonkosken kirkonkylässä Säästötie 2-4, Enonkoski. Puh. 015 479 363 (rajoitettu aukioloaika). Ilmoita vastuuhenkilölle mikäli sinulla on sairaus, josta hänen täytyy oman turvallisuutesi vuoksi olla tietoinen.

Lääkärin päivystys

Lääkärin apua saa varmimmin Savonlinnan keskussairaalan yhteispäivystyksestä (Puh. 015 527 7777). Yöpäivystys klo 22-8 on myös Savonlinnan keskussairaalassa (015 527 7100). Sinne on matkaa luostarista 55 km. Ajantasainen tieto lääkärin ja hammaslääkärin päivystyksestä löytyy Enonkosken kunnan sivulta.

Maksuliikenne

Luostarissa voi maksaa ainoastaan käteisellä.
Osallistumis-, jäsen- ja muut maksut voidaan myös laskuttaa maksajilta pyydettäessä. Tästä on hyvä sopia varausta tehtäessä.

Tapahtumiin osallistujille pyritään lähettämään lasku etukäteen, jolloin laskun tulisi olla maksettuna luostariin tullessa. Vapaaehtoisia maksuja lukuunottamatta ei ole suositeltavaa suorittaa maksuja luostarin tilille ilman laskua ja viitenumeroa.

Nettiyhteydet

Luostarissa ei ole yleiseen käyttöön tarkoitettua nettiyhteyttä. Luostarin alueella on käytettävissä 4G-verkko, jonka vahvuus on hyvä.

Puhelin

Vierata suositellaan pitämään yhteydenpitoa varten omaa puhelinta. Tapahtuman vastuuhenkilöllä on käytettävissä puhelin, jonka kautta tarvittaessa voidaan hoitaa yhteydenottoja. Tapahtuman vastuuhenkilön tavoittaa tapahtuman aikana luostariyhteisön puhelinnumerosta.

Pysäköinti

Autojen pysäköintiä varten on pysäköintialue pihatien molemmin puolin ennen kuusiaidan alkua. Autojen tuominen luostarin pihaan ei ole sallittua.

Ruokavaliot

Luostarissa tarjoillaan yksinkertaista kasvispainotteista kotiruokaa – ei kuitenkaan kasvisruokaa. Ruoka ja maitotuotteet ovat laktoosittomia. Pyydämme ilmoittamaan erikoisruokavaliosta tai kasvisruokatoiveesta ilmoittautumisvaiheessa.

Sijainti ja hätätilanteet

Luostarin osoite on Ihamaniementie 848, Enonkoski. Luostarin sijainti on 62˚10’07” P ja 28˚48’31”  I. Vähintään osoite on hyvä pystyä ilmoittamaan, jos joutuu soittamaan hätäkeskukseen. Huonekansiosta ilmoitustaululta löytyvät ohjeet hätätilannetta varten.

Yhteiset tilat ja varustus

Yläkerrassa löytyvät käytäviltä WC-tilat ja suihkuhuoneet. Yläkerran taloushuoneessa on pyykinpesukone. Pesukoneen käytöstä sovitaan vastuuhenkilön kanssa. Alakerrassa on WC-tilat ja sähkösauna. Luostarissa ei ole huonekohtaisia WC- ja peseytymistiloja.

Vierailijoiden käytössä on yläkerrassa keittiö, jossa on jääkaappi, liesi, tiskiallas ja perusastiasto.

Ulkorakennuksessa on puulämmitteinen ulkosauna. Sauna sisältyy tapahtumahintoihin silloin kun se on sisällytetty ohjelmaan. Sauna on myös mahdollista tilata omaan käyttöön hinnaston mukaisella hinnalla. Pihalla on vieraiden käytössä huvimaja ja erikseen nuotiopaikka.

Tietosuoja

Noudatamme GDPR-asetuksia ja henkilötietolainsäädäntöä toiminnassamme. Lue rekisteriselosteesta, mitä henkilötietoja tallennamme.

Vakuutukset

Luostarilla on voimassa lakisääteiset vakuutukset. Vierailijoille suositellaan matkustaja- ja matkavakuutuksen ja mahdollisen henkilökohtaisen tapaturmavakuutuksen voimassaolon tarkistamista. Luostarissa työskenteleville talkoolaisille on otettu tapaturmavakuutus.

Katso myös nämä:

Sijainti ja yhteystiedot 

Luostarin järjestyssääntö

Luostarin palveluhinnasto

Päivitetty 16.9.2022