Uutisia

”Modernit ikonit” johdattavat kärsimyshistorian kautta pääsiäisen iloon Kuopiossa

”Modernit ikonit” johdattavat kärsimyshistorian kautta pääsiäisen iloon Kuopiossa

Enonkosken luostariyhteisön yhteistyö Kuopion hiippakunnassa etenee, kun Kuopion seurakunnat ja luostariyhteisön järjestävät yhdessä taidenäyttelyn Kuopion tuomiokirkossa.

Pääsiäisaikaan moderneja hartauskuvia esillä Kuopion tuomiokirkossa 

Kuopion tuomiokirkossa avataan perjantaina 26.3. klo 18 taidenäyttely puolalaisten ja ukrainalaisten nykytaiteilijoiden maalauksista, jotka käsittelevät Kristuksen kärsimystietä, kuolemaa ja ylösnousemusta. Näyttely rakentuu maalausten ja mietiskelytekstien poluksi, jonka teemoja ovat mm. kaipaus, haavat, suru ja vapaus.

Kärsimyksen ja ylösnousemuksen kuvat -näyttelyssä on esillä 50 työtä kahdeksalta taitelijalta. Ukrainalaiset Arsen BerezaIvanka DemchukKateryna KuzivTaras KuzivDanylo Movchan ja Natalya Rusetska ja puolalaiset Anna Makać ja Basia Mindewicz tulkitsevat kristillisiä aiheita modernisti ikonimaalausperinteestä ammentaen. Näyttelyn kuvista löytyy niin jugendin koristeellisuutta kuin abstraktia minimalismia aina geometrisuuteen asti. Taiteilijoista moni on valmistunut Lvivin taideakatemiasta. Taitelijat ovat osa Puolassa vuosittain kokoontuvaa kansainvälistä taideyhteisöä, joka hakee töissään rajapintoja erityyliseen nykytaiteeseen.

Taiteilijoiden yhteistyö on tullut Suomessa tutuksi Enonkosken luostariyhteisön projektissa vuonna 2017, ja teoksia on ollut esillä eri puolilla Suomea.

Kuopion tuomiokirkon näyttely nostaa esille modernin rukouskuvan kaipuun ja tarpeen. ”Meillä Suomessa on viimeksi 1800-luvun lopulla ollut luterilaisissa kodeissa kristillisiä painokuvia, nyt kuvan merkitys on noussut uudelleen. Moni haluaa, että kuva pysäyttäisi rukoukseen ja mietiskelyyn”, taidehistoriaa opiskellut pastori Ari Luomajoki sanoo.

Luomajoen mukaan luterilaisten kirkkojen kuvista tuttu ristiinnaulittu Jeesus on perinteinen maalausten aihe, mutta se ei ole välttämättä aihe, jota kodeissa tällä hetkellä kaivataan. ”Esimerkiksi Kristuksen kasvot olisi luterilainen ja modernisti toteutettava”, Luomajoki pohtii.

Myös tuomiokirkon näyttelyssä aiheita nousee muualtakin kuin Golgatalta. ”Näyttelyyn haluttiin koota aiheita koko hiljaisen viikon ja pääsiäisen tapahtumista, ei pelkästään ristiinnaulitsemisesta. Esillä on esimerkiksi viimeinen ateria ja pääsiäisaamu”, Kuopion näyttelyä koordinoiva pappi Salla Tyrväinen kertoo.

Kärsimyksen ja ylösnousemuksen kuvat -taidenäyttely rikastuttaa Kuopion tuomiokirkon pääsiäistarjontaa, kun korona-aikana ei voida järjestää suuria jumalanpalveluksia ja konsertteja. Näyttely on avoinna tuomiokirkon aukioloaikoina sunnuntaihin 11.4. asti. Yleisö voi osallistua näyttelyn avajaisiin 26.3. Virtuaalikirkossa (virtuaalikirkko.fi). Avajaisissa esitellään näyttelyn teemat ja taiteilijat sekä kuullaan taidehistoriaa opiskelleen pastori Ari Luomajoen esitelmä.

Näyttelyn toteuttavat Kuopion Tuomiokirkkoseurakunta ja Enonkosken luostariyhteisö. Näyttely on myyntinäyttely, jonka myynnistä ohjataan provisio Enonkosken luostariyhteisön toiminnan tukemiseen.

Näyttelyn aukioloajat 26.3.–11.4.: Avajaiset verkkovälitteisesti pe 26.3. klo 18. Näyttely avoinna yleisölle ma–pe klo 10–18, la–su klo 10–15.

Lisätiedot: rovastikuntapastori Olli Viitaniemi, olli.viitaniemi@evl.fi, 040 484 8267
Tuomikirkkoseurakunnan verkkosivut
Näyttelyn esittelysivu
Kuopion Virtuaalikirkko

Kuva: Taras Kuziv: Jeesus ratsastaa Jerusalemiin, 2021.

Luostariyhteiso.fi © 2019