Blogiarkisto

Luostarin villit vinkit

Luostarin villit vinkit

Vinkki 1: Kevään ensimmäiset terhakat nokkosentaimet puskevat ilmoille. Nokkonen on suosikkivilliyrttini, todella terveellinen ruumiille ja mielelle. Luostarissa on tarjolla villiyrttikurssi ”Hortoillaan yhdessä!” maanantaina 28.5. klo 13-17. Sen toteuttavat Elävä Ihamaniemi -hankkeen toimijat. Tervetuloa hortoilemaan! Jos et pääse, löytyy nokkosen hyödyntämiseen ohjeita varmaan jokaikisestä yrttioppaasta.

Vinkki 2: Lumen alta paljastuu paitsi vihreitä miniatyyrilehtiä myös vähemmän viehättäviä muoviroskia. Yhden keväisen rukouskävelyn voisi toteuttaa roskienkeruumeditaationa. Varaa mukaan pussi roskille, romppahanskat ja raamatunkohta mietiskeltäväksi. Se voisi olla vaikkapa Psalmista 104:

”Kun lähetät henkesi, se luo uutta elämää, näin uudistat maan kasvot.”

Näinkin mietiskellen maan kasvot kaunistuvat lenkkipolullasi myös kaikkien muiden kulkijoiden katsella. Kun roskat ja lasinsirpaleet saavat kyytiä, vähenee riski että eläimet tukehtuvat niihin tai loukkaavat tassunsa.

Vinkki 3 on kirjallisuusvinkki: Sain ystävältäni virolaisen Tonu Onnepalun hurmaavan romaanin Paratiisi (Kirjokansi 2018). Kirja sijoittuu Hiidenmaan syrjäiseen kylään, johon kevät saapuu voimallisesti. Takakansi kuvailee kirjaa pieneksi, viisaaksi ja meditatiiviseksi, jopa raamatulliseksi. Totta, vaikka Viro on kovin maallistunut maa, tässä kirjassa tulee vastaan myös suloisen maanläheisiä luterilaisen hengellisyyden pilkahduksia. Samalla se on kirja rakkaudesta.

*

Hildegard Bingeniläisen tervehdys oman luostarinsa puutarhasta:

Kun ihminen avaa sydämensä Jumalalle ja se näin leimahtaa valoisaksi, alkaa kaikki kuiva vihannoida. Vilja ja viini kasvavat tästä salatusta voimasta… Yrtit tarjoavat toisilleen kukkiensa tuoksun, kivi säteilee loistettaan toisille kiville, ja kaikki, mikä elää, on täynnä alkukaipausta, kaipausta rakastavaan syleilyyn.

(Lähteenä Anna-Maija Raittila: Kuuntelen kanssasi, Maria)

Sinivuokkojen availlessa silmiään toivottelen Sinulle siunattua vappua!

Luostarin pappi Pauliina

Luostariyhteiso.fi © 2019