Blogiarkisto

Oma pääsiäisretriittisi

Oma pääsiäisretriittisi

Kutsun sinut viettämään, vaikka yksin kotonasi, yhdessä luostariyhteisön kanssa pääsiäisretriittiä Sisäinen erämaa puhkeaa kukkaan. Sinun kotisikin on pyhä paikka.

Tarkoitus oli, että luostariin olisi voinut tulla viettämään pääsiäisen suurta Pyhää Kolmen päivän juhlaa, mutta nyt hiljaisella viikolla 2020 juhlasta tulee kovin toisenlainen. Silti kaikki olennainen tapahtuu: kuljemme kärsivän Kristuksen kanssa kohti pääsiäisaamua.

Moni joutuu nyt olemaan tahtomattaankin yksin kotonaan tai kantaa suurta huolta läheisistään. Tämä hiljainen viikko on vaellusta sisäisessä erämaassa. Erämaaisät  ja -äidit kirkon varhaisina vuosisatoina hakeutuivat erämaahan kohdatakseen siellä omat sisäiset ”demoninsa” eli vallat, jotka meitä tahtovat käperryttää eroon Jumalasta. Näitä voivat tänä päivänäkin olla vaikkapa pelko tai ahdistus. Näitä voit omassa pääsiäisretriitissäsi koettaa katsoa silmästä silmään ja tuoda näkyviksi, silloin niiden voima vähenee. Jumala voi käyttää jopa näitä tunteita lähentämään sinua itseensä yhä hellemmin.

Omien pelkojen kohtaamisessa auttaa hiljentyminen ja Raamatun lukeminen. Raamatussa toistuvat sanat: Älä pelkää! Voit tutustua ikään kuin retriitin virikepuheena luostariyhteisön kotisivuilta löytyviin pieniin keskusteluihin hiljaisen rukouksen voimasta pelkojen kohtaamisessa ja muutenkin.  Keskustelujen yhteydessä on pieniä rukoushetkiä luostariyhteisön tapaan, liity mukaan alttarin ääreen kotoasi käsin.

Voit aloittaa pääsiäisretriittisi minä tahansa päivänä, vaikkapa hiljaisen viikon keskiviikkona tai kiirastorstaina, ja jatkaa sitä esimerkiksi pääsiäispäivän iltaan. Vietä pieniä rukoushetkiä luostariyhteisön tapaan aamulla ja illalla sekä keskipäivällä. Keskipäivän hetkesi voi olla yksinkertaisesti vain Isä meidän -rukous; näin liitymme maailmanlaajan kristittyjen rukousketjuun tässä maailmantilanteessa. Voit myös viettää rukoushetkiä ulkona keväisessä luonnossa.

Salli mielesi ja sielusi hiljentyä uutisvirran jatkuvasta seuraamisesta, karsi uutiset minimiin. Samoin voit ottaa vähän etäisyyttä somen maailmaan ja antaa itsesi laskeutua hiljaisuuteen vaikka se ei aina tunnu kovin helpolta.

Kuuntele levollista musiikkia, vaikkapa aterioillasi, niin kuin retriitissä tehdään. Nauti yksinkertaisia paastoaterioita, mutta sunnuntaiksi varaa itsellesi jotain oikein hyvää. Kata pääsiäisateria kauniisti yhden hengen retriitissäkin. Olemme rukouksen taajuudella ateriayhteydessä. Ja Kristus on läsnä kaikessa mitä on, yksinkertaisessa arkiateriassa, jokaisessa heräävässä vihreässä lehdessä, kaikessa.

Elä pääsiäisen suuri draama sisäisessä erämaassasi, mahdollisimman kiireettömästi, ammentaen syvien merkitysten kaivosta. Se on matka elämästä kuoleman kautta uuteen, loppumattomaan elämään. Pyydä, että sisäinen erämaasi saa puhjeta kukkaan.

Tässä vielä kirkkomme Evankeliumikirjan antamia raamatunkohtia retriittiäsi varten. Tai voit vaikka lukea omaan tahtiisi jonkin evankeliumin kärsimys- ja ylösnousemuskertomukset.

Siunattua pääsiäisretriittiä sinulle! Luostarin kappelissa rukoilemme meidän kaikkien puolesta: Kristus, anna sisäisen erämaamme puhjeta kukkaan!

 

Hiljaisen viikon keskiviikko: Jes. 49: 1-6, Joh. 19: 1-16

Kiirastorstai:  Ps. 111: 2-5, Joh. 13: 1-15

Pitkäperjantai: Jes. 53, Joh. 19: 16-30

Hiljainen lauantai:  Job 19: 25-27, Matt. 27: 62-66

Pääsiäinen: Ps. 30: 2-6, Joh. 20: 1-18

 

Luostariyhteiso.fi © 2019