Rukoushetki Arkisto

Valitus vai kiitos 1

Aloitus 

Valitus lähtee ihmisen suusta paljon herkemmin kuin kiitos. Psalmien kirjassakin on selvästi enemmän valituspsalmeja kuin kiitospsalmeja. Jokainen päivä on kuitenkin tulvillaan kiitosaiheita. Otammeko ne vastaan itsestäänselvyyksinä?

Raamatunteksti

Ylistäkää Herraa, te taivaan joukot, kaikki hänen palvelijansa, jotka hänen tahtonsa täytätte. Ylistäkää Herraa, te hänen luotunsa kaikkialla hänen valtakunnassaan. Ylistä Herraa, minun sieluni!
(Ps 103:21-22)

 Ajatuksia

 Psalmin 103 lohdullisia sanoja luetaan usein siunaus- ja muistotilaisuuksissa: ”Ihmisen elinaika on niin kuin ruohon — mutta Herran armo pysyy ajasta aikaan.” Myös jumalanpalveluksista tutussa synninpäästössä siteerataan psalmin 103 sanoja, kun kuvataan sitä, kuinka suuri on Herran armo ja kuinka kauas hän siirtää meidän rikkomuksemme.

Tämä varsin monisisältöinen psalmi siirtyy jakeessa 19 maanpäälliseltä näyttämöltä taivaalliseen. Psalmin kirjoittaja kohdistaa jakeissa 20–21 sanansa enkeleille ja taivaan joukoille ja kehottaa näitä ylistämään Jumalaa. Huipentuma koetaan jakeessa 22, jossa kaikki luodut saavat tehtävän ylistää Jumalaa.

Kuusisiipinen enkeli, Spello, Italia. Kuva: Ari Luomajoki

Rukous 

Uudista minun sieluni, Herra! Anna armosi sateen pudota ja raikastaa ja virvoittaa minun mieleni ja unelmani ja ajatukseni ja toiveeni. Aamen.
                                         Marjaana Kanerva: Aika virtaa – Sana kantaa (2007)

Kirjoittaja: Marko Marttila

Luostariyhteiso.fi © 2019