Kutsuuko luostari sinua? Koe luostarielämä!

Kutsuuko luostari sinua? Koe luostarielämä!

Kutsuuko luostari sinua?

Luostariviikko tai -viikonloppu on matalan kynnyksen tapa kokea, mitä luterilainen luostarielämä on. Sovi omasta luostariviikostasi etukäteen luostarin kanssa. Paikalla on yhteisön asukas. Tulet vierailusi aikana asukkaaksi osaksi yhteisöä ja osallistut päivittäisiin rukoushetkiin ja kevyisiin kodinhoitotöihin.

Luostarin päivää rytmittävät kolme päivittäistä rukoushetkeä Pyhän Kolminaisuuden kappelissa sekä oman valinnan mukaan hiljainen mietiskely, lukeminen, Raamatun tutkistelu ja ulkoilu. Luostariviikon yhteydessä voi myös halutessaan tehdä talkootyötä luostariyhteisön hyväksi.

Luostari ottaa vastaan vieraita muun toimintansa ohessa, joten yöpyvien vierailijoiden on tärkeää sopia vierailun ajankohta etukäteen. Enonkosken luostari haluaa elää niin, että se voisi olla Jumalan luomakuntaansa kohtaan osoittaman rakkauden ja huolenpidon merkki. Keskinäinen rukousyhteys luo todellisuuden, jossa Jumala on elämää kantava voima. Siitä luostarissa viipyvät saavat itsekin voimaa keskinäiseen hoivaamiseen ja palvelutehtävään.
Niille, jotka haluavat vaikkapa tilapäisestikin irtautua kiireisestä ja ehkä levottomastakin arjestaan, kuunnella hiljaisuutta ja nauttia puhtaasta luonnosta Savon sydänmailla, luostari tarjoaa turvasataman.

Luostarin rukouselämä ammentaa läntisen kristikunnan perinteisen hetkipalvelusrukouksen hengellisestä rikkaudesta. Luostarissa voi myös tutustua kristilliseen hiljaiseen rukoukseen. Hiljaiseen rukouksen perinteeseen viitataan ortodoksisessa traditiossa hesykasmina ja lännestä löytyy mainintoja jo 4.vuosisadalta Johannes Kassianuksen Konferensseissa sekä myöhemmin 14. vuosisadalta anonyymin kirjoittajan teksti joka tunnetaan nimellä Tietämättömyyden pilvi.

Pitempiaikaisena luostarin asukkaana voi viipyä joitakin viikkoja, kuukauden, tai jopa joitakin kuukausia. Yhteisö kutsuu pitempiaikaiset asukkaat luottamuksen pohjalta luostariin sääntöjen mukaista menettelyä noudattaen. Luostariin asukkaaksi ottaminen on aina luostarin päätös.

Voit halutessasi keskittyä rukoukseen ja hengellisen elämän syventämiseen tai viedä eteenpäin omia hankkeitasi olivatpa ne opinnäytetöitä tai kirjallisia hankkeita. Luostariyhteisö tarjoaa erinomaiset puitteet keskittymiseen. Tällöin maksat majoitusmaksua, joka neuvotellaan tapauskohtaisesti. Pidemmän oleskelun ollessa kyseessä, maksu riippuu siitä minkä tasoista palvelua odotat ja mitä luostarin pystyy kulloinkin tarjoamaan.

On myös mahdollista tiedustella paikkaa luostarista talkoolaisena, jolloin sovitaan talkoolaisen työvelvollisuuden puitteissa tiettyjen tehtävien hoitamisesta.

Sivu päivitetty 17.9.2022